Zoek en filter

Sleutelwoord

Projectnaam

School

Voornaam

Woonplaats

Projecten

Amsterdam - Berlijn

Jongeren in Amsterdam en Berlijn gaan samen elkaars steden bekijken. Door hun eigen stad te fotograferen laten ze elkaar zien hoe hun wijken uit de jaren twintig van de vorige eeuw er uit zien.

De steden Amsterdam en Berlijn verschillen in veel opzichten van elkaar. Toch zijn er ook veel overeenkomsten. Als antwoord op de slechte woonomstandigheden in de 19e eeuw zijn in beide steden tussen 1910 en 1935 op grote schaal nieuwe wijken gebouwd.

Bijzonder was dat de huizen en buurten gebouwd werden door idealistische architecten. Een goed huis bouwen was niet genoeg, het moesten ook mooie huizen in moderne buurten worden. Dit uitte zich in kleurige, fantasierijke architectuur die sterk verbonden was met het groen en de openbare ruimte er om heen. De architecten ontwierpen en bedachten alles, van het stratenplan, tuinen en parken tot de boomsoorten en de kleur van de huizen. Niet voor niks behoren deze wijken in Berlijn voor een deel tot het Unesco werelderfgoed.

Museum Het Schip in Amsterdam schenkt in een tentoonstelling aandacht aan de beroemde Duitse architect Bruno Taut, die in Berlijn tussen 1912 en 1933 meer dan 10.000 volkswoningen heeft gebouwd. In diezelfde periode werden in Amsterdam ook veel sociale huurwoningen gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Bruno Taut reisde met enige regelmaat naar Nederland en onderhield contact met zijn Nederlandse collega’s. Er zijn dan ook invloeden van de Nederlandse stijlen op het werk van Taut te vinden. En ook Nederlandse architecten hebben zich door de denkbeelden van Taut laten inspireren.

De gebouwen in de Berlijnse Siedlungen en de volkswoningen in Amsterdam zien er ogenschijnlijk heel verschillend uit. Toch kun je ook overeenkomsten ontdekken. Tijdens het project Youth and Architecture vragen wij scholieren in Berlijn foto’s te maken zodat de scholieren in Amsterdam kunnen zien wat de Berlijners bijzonder vinden aan hun wijken. De Berlijnse scholieren op hun beurt kunnen zien wat de Amsterdammers aan hun wijken opvalt.

Het project bestaat uit een (online) lezing van een educatiemedewerker en een fotoworkshop die kan worden uitgevoerd in een van de wijken van Taut of in Amsterdam. Hierbij worden de leerlingen uitgedaagd om na te denken over hun eigen leefomgeving in vergelijking tot de arbeiderswijken uit het begin van de twintigste eeuw; leren ze welke ideeën de architecten er op nahielden en hoe je dat terug ziet in de bebouwde omgeving in de eigen stad en in de andere stad. Ten slotte krijgen leerlingen praktische tips over hoe ze dit het beste vast kunnen leggen.

Aantal foto's:  11

Het meest bijzondere deel van Amsterdam ligt in de wijken buiten de grachtengordel. In de jaren ’20 en ’30 van de twintigste eeuw bouwden idealistische architecten nieuwe buurten in een moderne expressionistische bouwstijl. De stijl van de Amsterdamse School. Deze stijl, die in vrijwel alle steden en dorpen in Nederland navolging kreeg, wordt gekenmerkt door speelse vormen, verschillende metselpatronen, kleurige details en bijzondere versieringen van smeedijzer, natuursteen, hout, keramiek of lood. 

Leerlingen gaan de stijl van de Amsterdamse School ontdekken bij het museum of in hun eigen stad of buurt. Door te fotograferen worden ze zich bewust van de vele details en de structuren van de gebouwen van de Amsterdamse School. Ook is het mogelijk om de tentoonstelling van Museum Het Schip onder leiding van een gids of museumdocent te bekijken. 

Tijdens dit project werken de leerlingen mee aan een beeldbank van expressionistische architectuur waar leerlingen uit binnen- en buitenland visueel kennis kunnen maken met het expressionisme van de Amsterdamse School. 

Het project bestaat uit een (online) lezing van een educatiemedewerker en een fotoworkshop die kan worden uitgevoerd in de buurt van het museum of een Amsterdamse Schoolbuurt in de eigen stad of het eigen dorp. Hierbij worden de leerlingen uitgedaagd om na te denken over hun eigen leefomgeving in vergelijking tot de arbeiderswijken uit het begin van de twintigste eeuw; leren ze welke ideeën de architecten erop nahielden en hoe je dat terugziet in de bebouwde omgeving van de stad. Ten slotte krijgen leerlingen praktische tips over hoe ze dit het beste vast kunnen leggen. 

Kijk voor Amsterdamse Schoolarchitectuur in uw buurt in onze (nog niet volledige) database: www.amsterdamse-school.nl 

Aantal foto's:  31

Museum Het Schip

Oostzaanstraat 45
1013 WG Amsterdam
Dinsdag t/m zondag, 11.00 - 17.00 uur

T: 020 68 68 595
E: planning@hetschip.nl
W: www.hetschip.nl